Vývoj Indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEXu) v prvním čtvrtletí letošního roku ukázal na ustálení cen bytových jednotek. Ceny rodinných domů dále mírně klesaly a dostaly se na úroveň léta 2011. Pozemky coby nejstabilnější segment rezidenčních nemovitostí i nadále mírně stoupaly na ceně a potvrdily tak svůj statut velmi výhodné investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady.

• Průměrná tržní cena bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů v prvním čtvrtletí roku 2013 mírně poklesla
    o 0,6 procentního bodu (pcb) a k 31. březnu dosáhla hodnota indexu 93,0. Ceny bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů se tak začínají po déle trvajícím poklesu stabilizovat.

• Ceny rodinných domů zaznamenaly i v průběhu 1. čtvrtletí roku 2013 mírný pokles, a to o 1,4 pcb na výslednou hodnotu HB INDEXu 99,8. Ceny se tak fakticky navrátily k původním hodnotám z léta 2011, kdy HB INDEX dosáhl identické hodnoty. Od vzniku HB INDEXu v lednu 2010 se pak ceny rodinných domů snížily jen o 0,2 procenta.

• Ceny pozemků v ČR pokračují v dlouhodobém růstu, HB INDEX v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl o 1,0 pcb a dosáhl hodnoty 114,5. Pozemky tak zaznamenávají vytrvalý pozvolný růst. Od vzniku HB INDEXu v lednu 2010 si připsaly 14,5 procentního bodu.

Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky. HB INDEX je zveřejňován čtvrtletně. Jeho aktuální i historické hodnoty naleznete také na /www.hyposvet.cz/hb-index/.

HB INDEX 1Q 2013 – Bytové jednotky:

„Vývoj cen nemovitostí dle HB INDEXu zaznamenal v prvním čtvrtletí 2013 změnu trendu. Od podzimu 2010 docházelo k mírnému setrvalému poklesu cen bytových jednotek. V prvním čtvrtletí se tento stav ustálil a ceny bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů již téměř neklesly. Mezičtvrtletně došlo k poklesu pouze o 0,6 pcb na hodnotu HB INDEXu 93,0. Tento minimální pokles lze spíše charakterizovat jako stagnaci cen na úrovni předchozího čtvrtletí, a to jak u novostaveb, tak i u starších bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů. V Ústeckém kraji jsme například dokonce zaznamenali mírný nárůst cenové hladiny. Pokles pak zaznamenaly byty v Karlovarském a Plzeňském kraji,“ uvedl Petr Němeček.
HB INDEX 1Q 2013 – Rodinné domy:

„Ceny rodinných domů v uplynulém čtvrtletí pokračovaly v započatém trendu mírného poklesu. V 1. čtvrtletí letošního roku poklesly o 1,4 pcb a dostaly se na cenovou úroveň, která panovala v létě 2011. U cen rodinných domů došlo ke korekci skokového nárůstu cen z prvního kvartálu 2012. Současný pokles cen byl podpořen poklesem poptávky i výstavby, ke kterému došlo v důsledku dlouhé a studené zimy. Zároveň je na trhu viditelný mírně rostoucí trend výstavby rodinných domů svépomocí, kdy se zájemci o rodinné bydlení častěji na stavbě svého domu aktivně podílejí. Díky tomu je pak možné dosáhnout snížení nákladů na výstavbu, a tím i nižší ceny za pořízení rodinného domu,“ vysvětluje Petr Němeček.

HB INDEX 1Q 2013 – Pozemky:

„Ceny pozemků vykázaly i v prvním čtvrtletí letošního roku stabilní růst, a to konkrétně o 1 pcb. Vývoj HB INDEXu od začátku roku 2010 potvrzuje, že se jedná o nejstabilnější segment v oblasti rezidenčních nemovitostí. Ceny pozemků dlouhodobě rostou, přičemž za poslední 4 kvartály se tempo jejich růstu stabilizovalo. Pozemky tak představují vhodnou investici s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady,“ říká k jejich cenám Petr Němeček.

O HB INDEXu:

Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hedonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky.

Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí na svých webových stránkách a také na www.hyposvet.cz.

Datum: 30.4.2013 13:40:00