Vývoj indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX) ve třetím čtvrtletí letošního roku potvrdil, že trh rezidenčních nemovitostí v ČR zažívá zdravý pozvolný setrvalý růst. Nejrychleji, o celé 4 pcb (za dosavadní 3. čtvrtletí), rostly ceny bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů. Byty se tak konečně dostaly nad úroveň z ledna 2010. Následovaly je ceny pozemků s růstem o 2,5 pcb. Ty jako jediné vykazují po celou dobu setrvalý růst. Nejmenší růst, 1,9 pcb, si pak připsaly rodinné domy.

• Průměrná tržní cena bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů ve třetím čtvrtletí letošního roku mírně vzrostla, a dosáhla hodnoty indexu 101,4.
  • Ceny rodinných domů se v průběhu třetího čtvrtletí roku 2015 zvyšovaly jen velmi mírně, a to o 0,5 pcb na výslednou rekordní hodnotu HB INDEXu 107,7.
  • Stabilní mírný růst cen opět zaznamenaly také pozemky, a to na výslednou hodnotu HB INDEXu 123,0.

Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky. HB INDEX je zveřejňován čtvrtletně.

HB INDEX 3Q 2015 – Bytové jednotky:

„Růst cen bytových jednotek v uplynulém čtvrtletí mírně zrychlil. Celorepublikový nárůst táhle především Praha (+1,7 %). Absolutní největší cenový přírůstek byl však dosažen na Vysočině a ve Zlínském a Jihočeském kraji (přes 2 %). Naopak k mírnému poklesu cen bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů došlo v Moravskoslezském kraji. Za zmínku stojí fakt, že ceny starších panelových bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů rostly rychleji než u cihlových bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů. Největší zájem panoval u malometrážních bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů v Praze a krajských městech. Třetí kvartál přál také novostavbám. Prodeje rostly zejména v Praze a Brně, kde meziroční růst cen dosáhl 4 – 5 %. V Praze se výrazně zvýšil podíl koupě nových bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů na investici (20 – 25 %). Na růst poptávky promptně reagují i developeři, kteří v Praze nabídli nové projekty se stovkami bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů, převážně však již ve středním cenovém segmentu (nad 55 000 Kč/m2),“ uvedl Petr Němeček.

HB INDEX 3Q 2015 – Rodinné domy:

„Ceny rodinných domů i ve 3. čtvrtletí pokračovaly ve velmi mírném růstu. Na trhu se zvyšuje nabídka developerské výstavby – převážně řadové RD (Praha, Brno, Plzeň) – a nadále přetrvává zájem o RD ve zhoršeném stavu, které oslovují zájemce svoji nižší pořizovací cenou a možností postupných úprav dle vlastních představ. I nadále také pokračuje zájem o výstavbu nízkoenergetických domů. Rostoucí výstavba rodinných domů má také již přímé dopady na růst cen stavebních materiálů,“ uzavírá Petr Němeček.

HB INDEX 3Q 2015 – Pozemky:

„Pozemky představují nejstabilnější segment z rezidenčních nemovitostí, který nepřetržitě zaznamenává meziroční mírný cenový růst. I tak se však poptávka nesnižuje. Pozemky jsou totiž vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady. Poptávku po nich přiživuje jak zvyšující se výstavba, tak i riziko vyšší kompenzace za vyjmutí z půdního fondu a možné zvýšení DPH. Největší zájem je o lokality v okolí velkých měst. Poptávka je však i po levnějších pozemcích bez kompletních veřejných sítí, kde majitelé jako náhradu využívají domácí čističky, tepelná čerpadla apod.,“ uzavřel Petr Němeček.

HB INDEXu:

Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hedonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky.

Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí.

Datum: 4.1.2016 12:58:00