Lidé více přemýšlejí o nákladech na stavbu i bydlení

Nezbytným doplňkem hypotečního úvěru je ocenění kupované nemovitosti. Hypoteční banka disponuje vlastním týmem odhadců, kteří bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy. nebo rodinný důmStavba, která svým stavebním uspořádáním odpovídá požadavkům na rodinné bydlení, a v níž je více než polovina podlahové plochy určena k bydlení. Rodinný dům může mít nejvíce tři samostatné byty a nejvýše dvě nadzemní podlaží a podkroví. nejen navštíví, ale díky své specializaci zjistí o nemovitosti více, než by klient očekával. O tom, co nyní na trhu nemovitostí nejvíce frčí, jaké jsou trendy ve výstavbě a jak je možné ohlídat kvalitu kupované nemovitosti, mluvíme s Petrem Němečkem, ředitelem odboru nemovitostí Hypoteční banky.

Jaké nemovitosti jsou v kategorii bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů, rodinných domů a pozemků v současné době nejvíce žádané?
Pokud jde o pozemky, do top kategorie určitě patří ty zasíťované, ve stabilizované lokalitě s již hotovou nebo vyjasněnou okolní zástavbou. Důležitá je pro kupující i dobrá dopravní dostupnost a příroda v okolí. U rodinných domů je zájem spíše o starší domy k rekonstrukci s nižší cenou nebo o menší nové domy ideálně například 4 + 1 a s dobrým zateplením. Preferovanými byty jsou ty menší s více místnostmi, což je někdy na úkor jejich prostornosti.  Zřejmě se pomalu vrací výstavba malých 3+kk podobných těm v panelových domech, poptávce po nich vycházejí vstříc hlavně developeři. Dokonce kupujícím ani nevadí bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy. v revitalizovaném panelovém domě, pokud je v dobré lokalitě.

Zmínil jste developery, začínají vůbec někde realizovat další nové projekty?
Staví se hlavně byty ve větších městech, dominuje Praha; rostoucí výstavba je i v Plzni, Brně a částečně také v Českých Budějovicích. Ve městech vznikají i bytové projekty ve spolupráci s městem (provede např. přípravu území), další projekty se zaměřují např. na rekonstrukce bývalých kasáren, pivovarů apod. Rozvíjí se i projekty spojené s čerpáním evropských dotací.

Co se děje v individuální výstavbě?
Staví se především menší rodinné domy do 120 m2, které spadají do nižší kategorie DPH. Dobře se prodávají také velmi malé novostavby domů v cenách kolem 1 mil. Kč. Lidé šetří náklady, například na stavbě garáží a více přemýšlejí o nákladech na vytápění, volí kvalitnější izolaci apod. Současně se setkáváme i s tím, že v projektu počítají s umístěním fotovoltaického panelu na střeše a najímají si proto specializované firmy na kalkulaci nákladů. Směřují tak k výrobě vlastní energie, která by v budoucnu pokryla jejich spotřebu.

Jak jinak mohou lidé při realizaci svého bydlení ušetřit?
V poslední době se o to snaží například nová bytová družstva. Stavbu bytového domu si řídí sama, vyjednávají si ceny se stavební firmou a lépe si tak hlídají náklady na stavbu. Tento způsob výstavby bydlení se na trh po desítkách let vrací a zdá se, že úspěšně.

V poslední době také více slyšíme o využití stavebních inspektorů, o co jde?
Stavební inspektoři pomáhají zjistit kvalitu nemovitosti ještě před tím, než ji zájemce koupí. Sledují stavební kvalitu nemovitosti, splnění technických norem, kvalitu izolace a tepelné a hlukové poměry, statiku a mnoho dalších věcí, které laik na první pohled jen těžko zjistí. Posudek stavebního inspektora pak bývá dobrým argumentem při jednání o ceně – kupující může získat významnou slevu právě o ty náklady, které bude muset v budoucnu sám vynaložit.

Děkujeme za rozhovor.

Datum: 24.7.2012 13:57:00