Jak ekonomika loni nepřekvapila…

Martin Vašek – člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro věci finanční

Jaký byl uplynulý rok z makroekonomického pohledu?

V první řadě je nutné zdůraznit, že ekonomika klesá již pět čtvrtletí v řadě. Jde tak o nejdelší recesi v novodobé historii české ekonomiky. Vývoj inflace překvapil v roce 2012 i Českou národní banku a je stále nad plánovanou hodnotou. Dalším trendem loňského roku byl mírný nárůst nezaměstnanosti, nová místa však přibývají pomaleji.  I z tohoto důvodu Češi méně utrácí a více spoří. Lze tak říct, že ekonomika nás v loňském roce zásadně nepřekvapila, ani pozitivně, ale ani negativně, jelikož přibližně takovýto vývoj jsme očekávali.

Je v roce 2012 vidět také nějaký pozitivní vývoj?
Určitě! I když ekonomika celkově neroste, je vidět, že Češi si uvědomují současnou výjimečně výhodnou situaci pro financování nemovitostí, a hypoteční trh tak díky tomu dosahuje velmi dobrých hodnot.   Trh hypoték a bydlení je tedy velmi stabilní, což ukazuje i na určitou stabilitu ekonomiky. Hypotéky jsou dnes víceméně jedinou oblastí, kde jsou v současné době klienti ochotni se zadlužit. Nemalý vliv na to má zejména vývoj úrokových sazeb, ty loni dosáhly rekordně nízkých hodnot.

Datum: 23.1.2013 14:35:00