Do stavby domu se mladí neženou. Naprostá většina dává přednost hotovému bytu.

Typický žadatel o hypoteční úvěrÚvěr, jehož splacení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti. Jako zástava se obvykle využívá financovaná nemovitost, ale lze ručit i jiným objektem. Existují dva typy hypotečních úvěrů. Účelová hypotéka, která je určená na financování nemovitosti a neúčelová hypotéka (tzv. americká hypotéka), kdy lze úvěr použít na financování čehokoliv. mezi 25 a 30 lety? Pořizuje si „startovací“ bydlení, na které si formou hypotéky půjčuje méně peněz, než je běžné: v průměru jde o 1,17 mil. Kč. Získané peníze pak obvykle investuje do koupě už hotové nemovitosti, nejčastěji bytu. Stavět vlastní dům se mu zatím nechce.

Právě pro mladé klienty už vloni Hypoteční banka představila „Hypotéku pro absolventy“. Je určena hlavně absolventům škol na začátku kariéry, kteří očekávají, že jejich příjmy se budou s rozvojem kariéry zvyšovat. „Produkt jsme jim ušili na míru: mají možnost ze začátku hradit nižší splátky. Díky tomu se mladým lidem zpřístupňuje vlastní bydlení,“ říká Jiří Koutný, produktový manažer Hypoteční banky.

Hlavní výhoda Hypotéky pro absolventy spočívá v takzvaném progresivním splácení – na začátku se splácí méně a splátky rostou tak, jak si klient buduje kariéru a zvyšuje se mu příjem. Tento typ hypotéky se hodí i pro mladé rodiny, kde je jeden z partnerů na mateřské či rodičovské dovolené, a příjem rodiny je tudíž dočasně nižší.

Datum: 24.7.2012 13:56:00