Ceny rezidenčních nemovitostí mírně rostou, na trhu panuje pozitivní nálada

Vývoj indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX) v prvním čtvrtletí letošního roku potvrdil mírný setrvalý růst cen všech typů rezidenčních nemovitostí. Prvenství v tempu růstu po dlouhé době zaznamenaly byty, a to s 1,0 pcb. Naopak nejmenší růst zaznamenaly ceny rodinných domů, a to o 0,5 pcb. Ty následovaly pozemky s růstem o 0,9 pcb. Zmiňovaný trend byl podpořen nízkými úrokovými sazbami i pozitivní náladou na českém realitním trhu, kterou zdokumentoval i Český úřad zeměměřičský a katastrální, který uvedl, že v loňském roce došlo k 14% nárůstu vkladů vlastnického práva.

• Průměrná tržní cena bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů v prvním čtvrtletí letošního roku mírně vzrostla, a dosáhla hodnoty indexu 98,4, tzn. že zůstává pouze 1,6 pcb pod výchozí hodnotou roku 2010.
  • Ceny rodinných domů v průběhu prvního čtvrtletí roku 2015 pokračovaly ve velmi mírném růstu, a to o 0,5 pcb na výslednou rekordní hodnotu HB INDEXu 106,3.
  • Mírně vzrostly také ceny pozemků, a to na výslednou hodnotu HB INDEXu 120,3.

Za výrazným nárůstem poptávky po úvěrech na bydlení stojí dva klíčové faktory. Tím prvním jsou bezpochyby historicky nejnižší úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Na ten druhý vloni upozornil vývoj indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX), když odhalil změnu trendu a zahájení opětovného růstu cen všech typů rezidenčních nemovitostí. Svůj podíl na rychlém startu hypotečního trhu v letošním roce má pravděpodobně i velice mírná zima, která umožnila zahájit stavební práce o několik týdnů dříve než v předešlých letech.

Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky. HB INDEX je zveřejňován čtvrtletně.

HB INDEX 1Q 2015 – Bytové jednotky:

„Ceny bytových jednotek si podle HB INDEXu nadále udržují tempo mezičtvrtletního růstu okolo 1 %. Letos tak očekáváme, že se cenová úroveň dostane nad výchozí úroveň z ledna 2010. Na rozdíl od loňského roku byly v prvním čtvrtletí hlavními tahouny cenového růstu mimopražské lokality. Nejvyšší nárůst cen byl dosažen v Jihomoravském a Zlínském kraji, zatímco na Pardubicku ceny mírně klesaly. Vývoj v Praze – růst o 0,6 % – byl pod celorepublikovým průměrem. Prodeje novostaveb v Praze i Brně mírně rostly, a to včetně cen bytových jednotek v nich. Ty se u nových projektů zvýšily o více než 1 %. V Praze letos očekáváme rekordní prodeje, neboť developeři nyní uvádějí na trh i velké projekty s řádově více než 200 bytovými jednotkami. Ceny starších panelových bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů v uplynulém čtvrtletí rostly více než u cihlových. Největší zájem byl již tradičně o malometrážní byty, a to zejména v univerzitních městech jako je Praha, Brno, Olomouc či Plzeň, kde existuje jejich potenciál následného pronájmu studentům,“ uvedl Petr Němeček.

HB INDEX 1Q 2015 – Rodinné domy:

HB INDEX u rodinných domů vykázal v uplynulém čtvrtletí nejmírnější nárůst ze všech segmentů trhu rezidenčních nemovitostí, přestože výstavbu v prvním kvartále letos podpořila i mírná zima. Do cen rodinných domů se již začíná promítat mírný nárůst cen stavebních materiálů. Na trhu je patrná mírně rostoucí nabídka developerské výstavby - převážně v oblasti řadových rodinných domů. I nadále pak setrvává zájem o rodinné domy ve zhoršeném stavu, které oslovují zákazníky nižší pořizovací cenou i možností postupných úprav dle vlastních představ. Stejně tak nadále přetrvává zájem o výstavbu nízkoenergetických domů podporovaných z programu ‘Zelená úsporám,‘“ uzavřel Němeček.

HB INDEX 1Q 2015 – Pozemky:

„Pozemky i nadále představují vůbec nejstabilnější segment z rezidenčních nemovitostí. Jsou vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady, u které navíc HB INDEX potvrzuje setrvalý mírný růst. Největší poptávka přetrvává u lokalit v okolí velkých měst. Zájem je však i o levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, které vlastníci pozemků nahrazují domácími čističkami, tepelnými čerpadly apod.,“ doplnil Němeček.

O HB INDEXu:

Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hedonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky.

Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí na svých webových stránkách .

Datum: 12.5.2015 12:42:00