Ani závěr roku nepřinesl nový trend ve vývoji cen nemovitostí

Jan Sadil, předseda představenstva a generálno ředitel

Které nemovitosti loni táhly Čechy nejvíce?

Lidé loni prostřednictvím hypoték nejvíce financovali zejména koupi starších nemovitostí. Ve velkých městech si pořizovali starší byty kategorie 2+1 nebo 1+1 velikosti do 60 m2. V menších obcích do 50 tisíc obyvatel pak měli největší zájem o starší rodinné domky o velikosti do 135m2. V Praze je obecně díky akčním nabídkám developerů zájem především o byty v novostavbách o velikosti do 60m2.

Jaký byl v uplynulém roce vývoj na trhu nemovitostí? Některé zdroje uvádějí pokles cen o více než 20%, jiné naopak začínající nárůst.
Hypoteční banka monitoruje vývoj cen residenčních nemovitostí prostřednictvím HB INDEXu od roku 2010. Sledujeme více než 30 různých parametrů u tří typů nemovitostí – bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů, rodinných domů a pozemků. Tržní ceny jsou tak mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří.

Vývoj HB INDEXu v posledním čtvrtletí loňského roku přinesl jen velmi mírné změny. Zatímco ceny pozemků pokračovaly v dalším mírném růstu, ceny bytových jednotek a rodinných domů velmi mírně klesaly. Celkově jsou tedy ceny nemovitostí stabilní a ke změnám dochází jen v řádu jednotek procent.

Na začátku roku 2011 jste predikoval objem poskytnutých hypoték na úrovni zhruba 100 miliard korun. Naplnila se Vaše prognóza?
Musím říct, že nás v loňském roce trh hypotečních úvěrů velmi příjemně překvapil. Nejen že hranice 100 miliard korun dosáhl, ale daleko ji překonal. Banky tak v roce 2012 poskytly celkově 123 miliard nových hypotečních úvěrů, což je o více než 3 % více než v předloňském roce. Hypoteční banka z toho ukousla podíl téměř 30% a poskytla hypoteční úvěry v objemu přes 36 miliard korun. Pátým rokem si tak držíme pozici jedničky hypotečního trhu. Takový výsledek považujeme v kontextu ekonomického vývoje v ČR i v Evropě za mimořádný.

Hypoteční trh roste, čemu to přisuzujete?
Rok 2012 byl rokem velmi stabilních cen nemovitostí a rekordně nízkých úrokových sazeb.
V prosinci 2012 dosáhla průměrná úroková sazba 3,17 %, což je vůbec nejnižší hodnota od vzniku hypotečního trhu v České republice v roce 1995. Myslím tedy, že tyto dva faktory zapůsobily zejména u těch, kteří již nějakou dobu zvažovali pořízení vlastního bydlení prostřednictvím hypotéky. Právě teď je totiž díky rekordně nízkým úrokovým sazbám a stabilním cenám nemovitostí k pořízení vlastního bydlení ideální období.

Jaký je Váš odhad pro rok 2013 z pohledu nemovitostí i hypoték?

Můžeme skutečně pouze odhadovat. Dle prognóz ČNBČeská národní banka - www.cnb.cz. dojde k oživení trhu nemovitostí v roce 2014.  Podle čísel a statistik, které máme k dispozici, by se hypoteční trh mohl pohybovat mezi 100 a 120 miliardami korun. K tomuto závěru mě vede i to, že roční objem nových obchodů se v posledních letech pohyboval právě v tomto rozmezí. I letos to může být podobné.

Datum: 23.1.2013 14:38:00