Ani třetí kvartál roku nepřinesl dle HB INDEXu revoluci ve vývoji cen nemovitostí v ČR

Jak se projevuje současná situace na trhu nemovitostí u financování hypotékami a naopak?
Hypoteční úvěry jsou i v letošním roce
v dobré kondici. Je to nejen díky rekordně nízkým úrokovým sazbám
a velmi stabilním cenám nemovitostí. Zajímavý je i vývoj cen novostaveb
v Praze, kde sledujeme silný konkurenční boj developerů. Ceny bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů se dostaly v některých nových projektech již prakticky na úroveň nabídkových cen starších bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů v daných lokalitách. Ceny některých nových developerských projektů v Praze dosahují díky akčním nabídkám cenové úrovně bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů v Brně. Toto je zatím nevídaný jev.

Trend vývoje cen nemovitostí je i v uplynulém čtvrtletí velmi stabilní, rozdíl se pohybuje vždy v řádu jednotek procent, čím myslíte, že je to způsobeno?

Pohyby o jednotky procent nahoru či dolů byly, jsou a budou a neznamenají podle mého názoru zásadní změny. Zhruba od počátku roku 2011 lze
z celkového pohledu cenové pohyby rezidenční nemovitostí považovat
za velmi mírné. Jedním z klíčových faktorů je fakt, že současná nabídka nemovitostí převyšuje nad poptávkou, a díky tomu zůstávají ceny na podobné nebo mírně nižší úrovni. Lze spekulovat o tom, že k většímu oživení poptávky by mohlo dojít v případě dalšího navýšení DPH, resp. v okamžiku, kdy by se téma DPH stalo předmětem větších diskuzí a samozřejmě při udržení aktuálně rekordně nízké úrovni úrokových sazeb. Segmentem s růstovým trendem jsou pozemky, které jsou vnímané jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady.

Jaké nemovitosti jsou v kategorii bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů, rodinných domů a pozemků
v současné době nejvíce žádané? Jaký je vývoj ve výběru nemovitostí klienty?

Vývoj, který sledujeme u výběru nemovitostí klienty Hypoteční banky, ukazuje na snížení zájmu o velké byty a naopak zvýšení zájmu o byty menší, do 72 m2 podlahové plochy. Například byty kategorie 5+kk se v současnosti prodávají velmi zřídka. Zároveň monitorujeme snížení zájmu o panelové byty na velkých sídlištích na okraji měst.  Pokud se podíváme na to, jaké byty se nejčastěji kupují na hypotéku, jedná se o byty do podlahové plochy 72 m2 kategorie 2+1, 2+kk a menší 3+kk,3+1. Konkrétně v Praze je poptávaná podlahová plocha ještě menší, a to do 60m2 kategorie 1+kk, 1+1, 2+1, 2+kk, což je dáno vyšší cenou a poptávkou po takzvaných startovacích bytech.

Jednoznačným trendem je zmenšení podlahové plochy jak u bytSoubor místností a prostorů pod společným uzavřením, který svým stavebně technickým a funkčním uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení. Byt musí mít obytný prostor, vlastní uzavíratelný vstup, předsíň, prostor pro vaření, pro uskladnění potravin, pro tělesnou hygienu a pro umístění záchodové mísy.ů, tak i u RD. Dispozice jsou navrhovány co nejefektivněji (minimalizace chodeb, schodiště v RD jsou umístěna přímo v obývacím pokoji). U rodinných domů se staví více parkovací přístřešky než zděné garáže, a to z důvodu úspory financí.

Datum: 23.10.2012 14:31:00